Kertgondozás

Fűnyírás

Ha sokáig szeretné élvezni kertjében a gyönyörű, élénkzöld gyep látványát, rendszeresen gondoskodnia kell annak karbantartásáról. Az egyik legalapvetőbb és legfontosabb gyepápolási munka a fűnyírás. Ennek célja, hogy a gyep felülete mindig egyenletes legyen, és a pázsitot folyamatosan röviden tarthassuk. Érdemes szakemberre bízni ezt, hiszen a más-más fűfajokat különböző magasságúra kell nyírni, illetve arra is figyelni kell, hogy mindenhol ugyanakkora legyen a gyep, hiszen csak így gondoskodhatunk folyamatos megújulásáról.

Gyepszellőztetés

Nyáron a zöld gyep gyönyörű látványt nyújt, ősszel-télen azonban az elpusztult növényi részek a fűre hullva és a talajhoz préselődve meggátolják, hogy megfelelő mennyiségű levegő és víz jusson a földbe, ezért a gyep legyengülhet és megcsúnyulhat. Ezért van szükség gyepszellőztetésre minden tavasszal, hiszen csak így éleszthetjük újjá a pázsitot, és adhatjuk vissza neki korábbi szépségét.

Növényültetés

Ugyanúgy, ahogy időnként a nappalit is átrendezzük - új bútorokat vásárolunk, áthelyezzük a régieket, átfestjük a falat, másik szőnyeget fektetünk le -, kertünket is érdemes megújítani, egy-egy új lakót költöztetni bele. Azonban nem mindegy, milyen virágot választunk a meglévőek mellé, vagy azokat hova ültetjük. Egy hozzá nem értő azt sem feltétlenül tudja, mire kell figyelni az átültetésnél, illetve, hogy az adott növény számára mekkora méretű és milyen tápanyaggal ellátott ültetőgödörre van szükség; pedig utóbbi nagyban befolyásolja a növekedését. Ezért érdemes mindezt szakemberre bízni; a befektetés garantáltan megtérül, hiszen a megújult kert sokkal tovább marad szép.Fa- és cserjemetszés, sövénynyírás

Akárcsak a természet egésze, tavasszal a kertünk is megújul - azonban segítenünk kell neki ebben ahhoz, hogy megőrizhessük a növények szépségét és egészségét. A meleg beköszöntével a rózsák, gyümölcsfák, cserjék és bokrok esetében el kell végezni a nagy hozzáértést igénylő alakító metszést. Nem csak a dísznövényeket kell metszeni, hiszen a művelet célja nem csupán az alakra formázás, hanem a növények termelékenységének és növekedésének elősegítése is.

Fakivágás

Ha a kertünkben idősebb, még az előző generációk által ültetett fák vannak, időről időre gondoskodnunk kell a száraz ágak eltávolításáról, hiszen csak így előzhetjük meg a baleseteket, illetve az anyagi károkat. Ha egy elszáradt, meggyengült ág egy viharban letörik, kárt tehet a kertben tartózkodó lakókban, háziállatokban, illetve a házban és a melléképületekben is. Ha egy fa elpusztul, kénytelenek vagyunk kivágni, azonban megfelelő szaktudás és védőfelszerelés híján ez a művelet igen veszélyes lehet. Bízza szakemberre a fakivágást! A fákat döntéssel vagy alpintechnikus módszerrel, apránként, kisebb daraboka bontva vágjuk ki.

Növényvédelem

Hiába fordítunk gondot a kert kiépítésére, a fű locsolására és a virágok tápanyagozására, még így is előfordulhat, hogy a fáradságos munkával létrehozott házi édenkert pár hónap alatt elveszíti a szépségét. A különböző kórokozók, gombák, baktériumok, rovarok és más kártevők ugyanis egyáltalán nincsenek tekintettel a munkánkra; így gondoskodnunk kell a távol tartásukról. A permetezőszerek azonban erős vegyszereket tartalmaznak, így ha nem megfelelően alkalmazzuk őket, egészségünket is kockáztathatjuk; ezért mindezt érdemes szakemberre bízni.

Bozótirtás, kaszálás

Hiába ültetünk számtalan színpompás virágot a kertbe, és alakítunk ki egy igazi paradicsomot a ház körül, ha nem gondoskodunk rendszeresen az elburjánzó bozót és a gyomok irtásáról. Ezek ugyanis igen ellenállóak, és gyorsan nőnek, így egy idő után átveszik az uralmat a kert fölött, és elveszik az életteret a betelepített növények elől. Ezért fontos a rendszeres bozótirtás, kaszálás és gyomtalanítás. De ha nincs rá ideje és energiája, nyugodtan ránk bízhatja ezt is.

Kullancsirtás

A fák lombjaiban és a növények között megbújó, apró vérszívó ízeltlábúak, a kullancsok számos súlyos betegséget, például Lyme-kórt, vírusos agyvelőgyulladást, agyhártyagyulladást és más fertőzéseket terjeszthetnek. Elsősorban a fül mögött, a hajas fejbőrön, illetve a végtagok hajlataiban bújnak meg, és kis sebet vágnak a bőrön, hogy hozzáférjenek a vérhez. Emberekre és állatokra egyaránt veszélyesek; elsősorban az emlősökre, ám a madarakra is. Az utóbbi évek enyhe telei miatt a vérszívók száma évről-évre nő. Ahhoz, hogy nyaranta gond nélkül élvezhessük kertünk nyugalmát, és ne kelljen félnünk a betegségektől, érdemes rendszeresen elvégeztetnünk a kullancsirtást egy  szakemberrelA művelet során kertészeink egy magasnyomású benzinmotoros eszközzel kezelik az adott területet, és a kullancsok pusztulását okozó méreganyagokat juttatnak elsősorban azok potenciális élőhelyére, a nedves, árnyékos területekre.

Öntözőrendszer-karbantartás

Nem elég gondoskodnunk egy profi öntözőrendszerről ahhoz, hogy végérvényesen levegye a vállunkról a locsolás terhét. Az öntözőrendszer karbantartásáról, téliesítéséről sem szabad megfeledkeznünk, hiszen csak így működhet sokáig meghibásodás nélkül. A téliesítéssel megelőzhetjük, hogy a rendszer a fagyban tönkremenjen, így a következő tavasszal ismét probléma nélkül használhatjuk. A fagyhatár fölött elhelyezkedő részeket minden télen vízteleníteni kell, a vízforrást pedig lezárni. Ha nem ért ehhez, érdemes szakember segítségét kérnie, nehogy a fagy kárt tegyen a drága öntözőrendszerben, és ismét sok pénzt kelljen áldoznia rá.

Ha azt szeretné, hogy kertje valóban a nyugalom szigete legyen, ahova szívesen ül ki nyáron pihenni, napozni, olvasgatni; ahol családi ebédeket, születésnapi bulikat vagy baráti sütögetéseket rendezhet: bízza ránk a kerttervezést és a kertfenntartást!